För stort...

Taxin. På den ångande asfalten. Svart och svettandes i värmen. Genom de öppna rutorna fläktar vinden och hårstrån kittlar mig i ögonen. Snurrar sig runt glasögonen. Bilens högtalare vibrerar och afrikanska rytmer sorlar ut ur de svarta cirklarna. Det rycker i mina höfter och axlar. De stora odlingarna med palmer längs vägen blir till ett suddigt grönt utanför det kladdiga bilfönstret och då och då blixtrar det till när solen träffar havets blanka blåa som skymtar fram någonstans mellan palmerna och horisonten.

Det kliar på mig och jag kan inte motstå. Under mina naglar sammlas flagor av hud och upprivna sårskorpor tillsammans med damm och blod.

 

Jag tänker att livet är för kort för att inte leva. Så jag bestämmer mig för att skriva en bok. Inte vänta tills jag är pensionär. Nej. Nu. För livet är för kort. För stort. För att flyta förbi obemärkt. För att inte utnyttjas. Jag ska utnyttja det. Jag ska skriva en bok. Om palmer som svischar förbi, hav som blänker, myggor som bits, sand som kryper in överallt, och om ett liv som är för stort för att inte levas. Jag ska skriva om havets vågor som kraschlandade framför min fötter igår natt. När månen gick upp över himelens svarta och stjärnorna lekte kurragömma  bakom gråflytande moln. När krabborna sprang över den blöta sanden på flykt från mina steg och  eldflugorna lyste runt de små pölarna av saltvatten som fångats i sandens ihåligheter. Om pölar av saltvatten som längtade efter att förenas med det stora havet. Så som jag längtar. Efter det stora. Det outgrundliga. Jag ska skriva om en väg som aldirg slutar, som stranden framför mina fötter som bara fortsätter. Sträcker sig så långt jag kan se. Så långt jag kan ana. Jag ska skriva om att åka motorcykeltaxi på en röd lerväg längs stranden, och känna lukten av lycka i lungorna. Jag ska skriva om grillade matbanener som är så varma att de bränner på tungan och om räkor grillade med tomat och peppar. Jag ska skriva om kärleken som håller min hand och som andas lungt om nätterna bredvid mig. Jag ska skriva om ett träd som böjer sig ner över vattnet och doppar sina blad i det glimmrande blåa. Jag ska skriva.

 

Jag ska skriva om Bangui som brinner. Som brinner av solens strålar precis innan nattens mörker. Strålar som färgar väggarna röda, husen orangea och himelen gul. Jag ska skriva om gatubarnen som river i sophögarna för att hitta mat och om kvinnorna som bär in sina lass med grönsaker och frukt i den tidigar morgonsolen till marknaden. Om dimman som omfamnar Bangui i gryningstimman och om diset som smeker flodens gröna yta som bubblar, far och sköljer fram över stora svarta stenar som ser ut som urhistoriska dionsaurieägg.

 

Jag ska skriva om den öppna elden som pyser och fräser och om dess värme som torkar mina lerblöta kängor efter dagens marsch i skogen. Om ljudet av syrsor och nattfåglar som hälsar månen välkommen och om skogen som blir till sliver av dess vita ljus. Om leoparden som sågar den tunga nattluften innan morgontimman och om colobusaporna som rastlöst slänger sig från gren till gren i mörkret. Jag ska skriva om svetten som rinner ner i ögonen och solen som värmer genom huden. Om värken i vadmusklerna efter flera minuter sittande på huk, blixtstilla, för att inte skrämma iväg antilopen som betar. Om känslan av det kalla vattnet som fyller min torra mun när kvällen är kommen och som släcker min törst. Om Siririflodens isande smekningar mot min kropp när jag tvättar av mig dagens damm och svett i mörkret vid strandkanten med fiskarna simmandes runt mina vader.

 

Jag ska skriva om ensamheten trots tvåsamheten. Om hemlängtan trots att hemmet är i mig. Om smärtan som aldrig slutar värka trots att lyckan är så stark och om tårar som aldrig slutar rinna. Om gråhet och vardagligheten som kväver själen och om hopp som kämpar mot hopplöshet.

 

Jag ska skriva. För livet är för stort. För stort att inte skriva om. För stort för att inte levas.


Kommentarer
Postat av: Tina

Jättestort grattis på födelsedagen!

Vi följer dej genom det du skriver och i bön.

Vi är glada för att du mår bra igen och hoppas du har haft en skön tid vid havet.

Många kramar Vestlunds

2009-05-19 @ 21:47:02
Postat av: Tina

Jättestort Grattis på födelsedagen!

Hoppas resan till havet varit skön. Vi följer dej på nätet och i bön.Skönt att du mår bra igen.

Var rädd om dej.

Många kramar Vestlunds

2009-05-19 @ 21:49:59
Postat av: Tina

Jättestort Grattis på födelsedagen!

Hoppas resan till havet varit skön. Vi följer dej på nätet och i bön. Skönt att du mår bra igen, var rädd om dej. Många kramar Vestlunds

2009-05-19 @ 21:59:58
Postat av: Ingalill o Lasse

GRATTIS och en riktigt varm kram!

Godegårdarna I o L

2009-05-20 @ 17:34:45
Postat av: Anonym

GRATTIS på födelsedagen!

Önskar Dig en riktigt go´da´där du firar den. Gott att höra att du verkar må bättre. Härligt med saltstänk o sand mellantårna, västkust, eller hur?

Fortsättkrya på Dig.

KRAM/Ingegerd

2009-05-20 @ 17:46:58
Postat av: Erica

Den boken ska jag läsa!

2009-05-23 @ 09:57:41
Postat av: Lennart Larsson

Jag också!



Lennart

2009-05-24 @ 13:39:03

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0